Universitair Centrum Psychiatrie UMCG, Groningen (2024)

Universitair Centrum Psychiatrie UMCG, Groningen (1)

Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!

Abonneren

Nee, bedankt

Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Universitair Centrum Psychiatrie UMCG, Groningen (2)

Copyright: atelier PRO architekten

Universitair Centrum Psychiatrie UMCG, Groningen (3)

Copyright: atelier PRO architekten

Universitair Centrum Psychiatrie UMCG, Groningen (4)

Copyright: atelier PRO architekten

Universitair Centrum Psychiatrie UMCG, Groningen (5)

Copyright: atelier PRO architekten

10 juni

Atelier PRO ontwierp samen met Vakwerk Architecten de nieuwe psychiatrische afdeling van het Universitair Medisch Centrum Groningen. In het gebouw moeten naast zorg ook onderwijs en onderzoek een plek krijgen; daarbij is het belangrijk dat patiënten zo min mogelijk het gevoel hebben dat ze in een psychiatrisch ziekenhuis verblijven én dat ze in verbinding blijven met de maatschappij. In het ontwerp spelen drie uitgangspunten daarom een centrale rol: dat mensen wakker worden met de zon; dat ze omringd worden door betekenisvolle ruimtes, en dat ze zoveel normaliteit ervaren.

Psychische zorg middenin de maatschappij
De nieuwbouw van het UCP bestaat uit een poliklinisch entreegebouw met therapie- en onderzoeksruimtes en een kliniek voor dagbehandeling- en patiëntenkamers, die verbonden zijn door twee ‘kloostergangen’ rond een groene patio. De kliniek met de kamers, waar patiënten eventueel langer verblijven, is bewust aan de stadskant van het complex ontworpen, naast de Oosterparkbuurt en gericht op het oosten - en dus de zonsopgang; de polikliniek, waar mensen - al dan niet van buitenaf - voor een afspraak komen, ligt juist aan de kant van het Centraal Medisch Complex van het UMCG.

Wakker worden met de zon”: daglicht door de dag heen
De patiëntenkamers in het UCP hebben allemaal ochtendlicht, zodat mensen als ze wakker worden in hun vensterbank kunnen gaan zitten, met de zon op hun gezicht. Licht is echter niet alleen ’s ochtends belangrijk, maar de hele dag door, omdat het de hele dag door invloed heeft op het menselijke bioritme; daarom ‘volgt’ het licht de patiënten van het UCP, met middag- en avondlicht in de huiskamers en een overdadigheid aan daglicht in de gangen.

De publieke patio: buitenruimte is een basisrecht
Het is belangrijk dat mensen binnen daglicht ervaren, maar het is net zo belangrijk dat mensen, wáár ze zich ook bevinden, toegang hebben tot goede, riant opgezette buitenruimte, met veel daglicht, veel groen en veel sfeer. Centraal in het gebouw ligt daarom een ruim opgezette patio, een weldadige tuin met een groot terras op de zon. Deze ruimte is voor iedereen in het UCP toegankelijk: zowel voor patiënten en hun bezoek, als voor medisch personeel en onderzoekers; de patiënten op de vier gesloten afdelingen hebben hun eigen, meer besloten binnentuinen – maar ook zíj hebben toegang tot buitenruimte.

Verbinding met de wereld: uitzicht op groen en op de stad
Daarnaast zorgt de patio door het hele gebouw heen voor zicht op het groen. Niet alleen vanuit het grand café, maar bijvoorbeeld ook vanuit de twee kloostergangen die de entree verbinden met de kliniek. In deze gangen zijn zitnissen ontworpen, die een mooie, informele plek bieden om te lezen of af te spreken met bezoek. De patiëntenkamers hebben bewust geen uitzicht op de ‘ziekenhuiswereld’, maar juist op de woonwijk – op de meerkoeten in de singel, op ouders die met hun kinderen onderweg zijn naar school, op de dagelijkse dingen van de stad. Zo verblijven de vaak kwetsbare patiënten van het UCP in een omgeving waar ze - op afstand - toch middenin het leven staan.

Méér dan een interieur: betekenisvolle ruimte
Voor psychiatrische patiënten is het ook belangrijk dat ruimte betekenisvol is, dat ze afleiding biedt en prettig is om in te verblijven. Dit principe is door het hele UCP toegepast, van de entreehal met het grand café tot in de patiëntenkamers, van de therapieruimtes tot zelfs de gangen. Zo zijn door de kliniek heen passende kleuren toegepast, die zich voegen naar de aard van ruimte. Ook is er gezorgd voor logische en daarmee minimale wayfinding, waardoor het gebouw minder ‘medisch’ aanvoelt. Het slim inzetten van licht, vensterbanken, uitzicht, materialen en kleur stuurt de manier waarop mensen een ruimte beleven en zich in die ruimte voelen.

Architectuur als vorm van ‘normaliteit’
Juist voor kwetsbare mensen gaat er iets geruststellends uit van normaliteit; daarom heeft het nieuwe UCP zo min mogelijk de uitstraling van een ziekenhuis. In alle ruimtes, óók in de patiëntenkamers, zijn er gordijnen aangebracht, waardoor mensen de regie hebben over hun eigen dag; ook is er veel vast meubilair - om zo een warme, aangeklede sfeer neer te zetten –– en zijn de vensterbanken zo ontworpen dat ze zelfs gebruikt kunnen worden voor ‘rooming-in’, waardoor partners en gezinsleden kunnen blijven logeren – een unicum in de psychiatrische zorg.

Het nieuwe UCP is een ode aan de vensterbank: de vensterbank als informele plek om te zitten. Een raamnis is een kleine ruimte in een grote ruimte, die je tegelijkertijd twee dingen geeft: geborgenheid en keuze – keuze om je terug te trekken of juist deel te nemen. Én het is een plek tussen binnen en buiten: je kan er deel zijn van de mensen in de ruimte, of wegdromen naar de wereld,” Dorte Kristensen, architect-directeur atelier PRO

Het nieuwe UCP heeft daarmee meer het gevoel van een ‘thuis’ dan het ‘zware’ gevoel van een psychiatrische instelling.

Zorg en onderzoek in één ziekenhuis
In het gebouw is ruimte voor patiëntenzorg, maar ook voor onderzoek en onderwijs. Het UCP wil mensen met een psychiatrisch ziektebeeld namelijk de beste diagnostiek en behandeling geven, en daarbij speelt wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol. Door kennisontwikkeling en de klinische toepassing ervan hand in hand te laten gaan, kan de prognose van psychiatrische patiënten aanzienlijk worden verbeterd. Het ontwerp ondersteunt daarom zorg- en onderzoeksprocessen. Het nieuwe gebouw is daarmee een geborgen en vriendelijke thuisomgeving voor patiënten, waar medewerkers en onderzoekers tegelijkertijd op een veilige en gestroomlijnde manier hun werk kunnen doen.

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.

Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.

Voornaam

Achternaam

E-mailadres

Downloaden

Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Frank Allart Schuifdeurtrekringen Brochure

") ModelData.Set("recordID", $(this).attr("data-uniqueid")); ModelCallback.PerformCallback('load'); $(this).attr("data-buttons", "true"); $(this).find(".overlay").append("") } }); // Handle click event. $("#models").on("click", ".model-download-button", function (e) { e.preventDefault(); ModelData.Set("recordID", $(this).closest(".record").attr("data-uniqueid")); ModelData.Set("uniqueID", $(this).attr("data-uniqueid")) ModelData.Set("type", $(this).attr("data-type")) ModelData.Set("filetype", $(this).attr("data-filetype")) if ($(this).hasClass("justdownloaded") === false) { ModelCallback.PerformCallback('download'); } else { ModelCallback.PerformCallback('redownload'); } }); // Handle dialog button click. $("body").on("click", ".dialog [data-content='models-form'] .btn-download", function (e) { var valid = true; if ($(this).closest(".dialog").find("[data-field='firstname']").val() === '') { $(this).closest(".dialog").find("[data-field='firstname']").addClass("required-failure"); valid = false; } if ($(this).closest(".dialog").find("[data-field='lastname']").val() === '') { $(this).closest(".dialog").find("[data-field='lastname']").addClass("required-failure"); valid = false; } if ($(this).closest(".dialog").find("[data-field='emailaddress']").val() === '') { $(this).closest(".dialog").find("[data-field='emailaddress']").addClass("required-failure"); valid = false; } ModelData.Set("valid", valid); if (valid === true) { ModelData.Set("firstname", $(this).closest(".dialog").find("[data-field='firstname']").val()); ModelData.Set("lastname", $(this).closest(".dialog").find("[data-field='lastname']").val()); ModelData.Set("emailaddress", $(this).closest(".dialog").find("[data-field='emailaddress']").val()); ModelCallback.PerformCallback('download'); } else { var newConfirmationDialog = new webpage.dialogs.confirmation(); newConfirmationDialog.text = "Niet alle velden zijn correct ingevoerd" newConfirmationDialog.title = "Kan model niet downloaden" newConfirmationDialog.addButton("ok", "ok", "ok", "OK", null); newConfirmationDialog.display(); } }); // Handle dialog button click. $("body").on("click", ".dialog [data-content='models-form'] .btn-cancel", function (e) { webpage.dialogs.closeDialog($(this).closest(".dialog")); }); } // Handle permissions. this.handleModelDataPermissions = function (download) { if (download === "ok") { ModelCallback.PerformCallback('accepttos'); } else { ModelCallback.PerformCallback('denytos'); } } this.callbackBegin = function (s, e) { ///

Handles callback begin functionality.

// Exec default functionality. webpage.callbacks.handleControlCallbackBegin(s, e); } this.callbackComplete = function (s, e) { ///

Handles callback complete functionality.

// Exec default functionality. webpage.callbacks.handleControlCallbackComplete(s, e); // Parse response. var response = JSON.parse(e.result); // Handle response. if (response.state === 0) { if (e.parameter === 'load') { $.each(response.properties.records, function (i, record) { $(".record[data-uniqueid='" + record.recordid + "'] .overlay").find(".fa-spinner").remove(); var downloadButton = $("

"); downloadButton.addClass("model-download-button"); downloadButton.html(record.title); downloadButton.attr("data-uniqueid", record.uniqueid); downloadButton.attr("data-type", record.type); downloadButton.attr("data-filetype", record.title) $(".record[data-uniqueid='" + record.recordid + "'] .overlay .downloadbuttons").append(downloadButton); }); } if ((e.parameter === 'download') || (e.parameter === 'redownload')) { if (response.properties.isvalid === true) { $("#models").find(".record[data-uniqueid='" + ModelData.Get("recordID") + "']").addClass("justdownloaded"); webpage.dialogs.closeDialog($(".dialog [data-content='models-form']").closest(".dialog")); if (response.properties.link !== undefined) { window.open(response.properties.link); } else { ModelCallback.PerformCallback('downloadfile'); } } } } } }); $(document).ready(function () { controls.models.init(); });

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.

Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.

Voornaam

Achternaam

E-mailadres

Downloaden

Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Trefwoorden

architectuur zorg healing environment design daglicht universitair medisch centrum groningen universitair centrum psychiatrie zorgarchitectuur mental health

atelier PRO architekten

Projectdata

Staat van realisatie Voltooid

Start ontwerpproces 2018

Start bouw 2022

Oplevering 2024

Ingebruikname 2024

Plaats Groningen

Kosten 30650308

Bruto m2 15329

Meewerkende partijen

Architectatelier PRO architekten, Vakwerk ArchitectenInterieurarchitectatelier PRO architekten, Vakwerk ArchitectenProjectarchitectDorte Kristensen, Ellen van der Wal, Karho Yeung, Gwendolyn HuismanOpdrachtgeverUniversitair Medisch Centrum GroningenAannemerBouwcombinatie BAM, Trebbe, EngieConstructeurPieters Bouwtechniek UtrechtAdviseurs installaties E & WValstar SimonisFotograafEva BloemOntwerperDorte Kristensen, Ellen van der Wal, Karho Yeung, Gwendolyn HuismanLandschapsarchitectOase Stedenbouw en LandschapAdviseur bouwfysicaPeutz GroningenAdviseur brandveiligheidPeutz GroningenAannemer installatiesEngie

Leveranciers

Houten kozijnenHarryvan Kozijnen Kopshouten vloerDoetinchem Parket Kunststof kozijnenKumij Kunststof Kozijnen

Neem contact op met atelier PRO architekten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.

Voornaam

Achternaam

E-mailadres

Opmerkingen

Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van atelier PRO architekten

VMBO Veurs
Kantoor EDGE Stadium Amsterdam
Kantoor Anthura Bleiswijk
Albert Schweitzerschool, Rotterdam
Obs Pantarijn en Shri Krishna school, Utrecht
Rudolf Steiner College en School, Haarlem
Woningen ZuiderDuinen, Den Haag
Strabrecht College in Geldrop
Renovatie ING Maple
Kindcentrum Vosholen
Lumion Amsterdam schoolinterieur
Lumion Amsterdam
Kop van het Dok
Bastiaanpoort, Delft
Research en Diagnostiek centrum Amsterdam, UMC
Levensloopwoningen Achtmaal
Vitalis College
Herontwikkeling WTC The Hague
Uitbreiding Metis Montessori Lyceum

Andere Projecten

Academie Tien de Architekten Cie.
Beatrixhof Houthandel van Dam
Appartement Tilburg Houthandel van Dam
Nieuw kantoorgebouw MCX Aliplast Aluminium Systems
Holland Casino Venlo Schüco Nederland BV
IDC Metri: een kantoor dat rust uitstraalt. Siersema Stoffeerders
Glazen wanden voor open en lichtrijk kantoorgebouw ARLU
Marga Klompé Building Powerhouse Company
Residence Schilde (BE) Van Bruchem Staircases
Escampstaete B-too
Bewegwijzering Nimeto MakeCover

Ga naar het projecten-overzicht

Universitair Centrum Psychiatrie UMCG, Groningen (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Prof. Nancy Dach

Last Updated:

Views: 5659

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. Nancy Dach

Birthday: 1993-08-23

Address: 569 Waelchi Ports, South Blainebury, LA 11589

Phone: +9958996486049

Job: Sales Manager

Hobby: Web surfing, Scuba diving, Mountaineering, Writing, Sailing, Dance, Blacksmithing

Introduction: My name is Prof. Nancy Dach, I am a lively, joyous, courageous, lovely, tender, charming, open person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.